Vouw tips voor het inpakken van een cadeau

Tips

Vouwen van cadeaupapier

Het inpakken van een cadeau kan een hele klus zijn, maar met deze tips kun je als een heuse professional aan de slag. Hier lees je over vier verschillende manieren om je cadeaus netjes en mooi in te pakken, door het strak te vouwen. Of je nu een doos, een cilinder, een ongewone vorm of zelfs een cadeau moet inpakken terwijl je net niet genoeg papier hebt, je kunt hier lezen hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Inpakken van een cadeau als doos

Dit lijkt eenvoudig, maar het kan nogal een uitdaging zijn om alles netjes en strak te krijgen.

Het stap voor stap inpakken van een doos gaat als volgt:

Meet en knip

Rol het inpakpapier uit op een vlakke ondergrond met de bedrukte kant naar beneden. Leg de doos op het papier en meet het papier zodat het alle kanten van de doos bedenkt, voeg 1-2 centimeter extra toe. Knip het papier vervolgens recht af.

Inpakken en dichtplakken

Leg de doos in het midden van het papier en vouw het papier strak over de doos, plak het dan vast met zo min mogelijk plakband. Je kunt dubbelzijdig plakband gebruiken, dit is minder zichtbaar en laat geen strepen achter. Een doos is ook heel geschikt om in te pakken zonder plakband.

Vouw de zijkanten

Vouw de bovenste flap naar beneden en maak een driehoekige vouw aan allebei de kanten. Vouw de hoeken naar binnen en trek de onderste flap strak omhoog. Maak vast met plakband. Zorg dat je strakke, scherpe vouwen maakt voor het mooiste resultaat.

Strak en netjes

Maak scherpe vouwen langs alle randen van de doos, voeg een mooie strik toe en je bent helemaal klaar!

Een cilinder inpakken

Een cilinder inpakken kan door de ronde vorm lastig zijn, maar met de juiste aanpak is het goed te doen. Cadeaus zoals een fles wijn, kaarsen of posters pak je zo prachtig in. Zo doe je dat:

 Meten en knippen

Meet het inpakpapier zodat het de breedte van de cilinder bedekt, plus een centimeter extra voor overlap. Zorg dat het papier halverwege de boven- en onderkant van de cilinder komt. Gebruik stevig papier, want dun papier kan snel scheuren bij deze vorm.

Wikkelen en vastplakken

Leg de cilinder in het midden van het papier en plak de lange randen vast. Begin aan één kant en vouw de randen naar binnen in kleine plooien. Trek ze strak naar het midden en maak vast met plakband. Doe dit ook aan de andere kant.

Ongewone vormen inpakken als cadeau

Cadeaus in ongewone vormen zijn een uitdaging om in te pakken. Speelgoed met rare hoeken, decoratieve objecten of iets heel anders, met de juiste techniek gaat dit lukken. Volg deze stappen om ook de meest onhandige vormen netjes in te pakken:

Materiaal kiezen

Zorg dat je stevig inpakpapier hebt dat niet snel scheurt. Een dikker papier is ideaal voor ongewone vormen.

Papier meten en knippen

Leg het papier neer en leg het cadeau in het midden. Trek lijnen om de hoeveelheid papier die je nodig hebt te markeren. Knip het papier en zorg dat je genoeg hebt om het cadeau helemaal te bedekken

Vouwen

Begin met de langste zijde van het cadeau en vouw het papier er strak omheen. Plak het vast met plakband. Werk dan naar de kortere zijden toe en vouw het papier netjes om het cadeau, maak scherpe vouwen langs de randen

Hoeken en randen afwerken

Als er uitstekende hoeken en randen zijn, vouw het papier dan in kleine plooien. Trek het papier strak en maak elke plooi vast met een klein stukje plakband. Zo komt het papier niet los en krijg je een strakke afwerking.

Onderkant verstevigen

Is de onderkant van je cadeau niet stabiel, voeg dan een stuk karton toe voor extra ondersteuning. Leg het karton onder het cadeau voor je begint met inpakken.

De bovenkant

Vouw de bovenkant van het papier naar binnen, maak een kleine vouw in de rand en plak het vast met plakband.

Inpakken met te weinig papier

Het kan iedereen overkomen, je wil een mooi cadeau inpakken, maar je hebt net iets te weinig papier. Met een paar slimme trucs kan je ook met weinig papier een cadeau netjes en mooi inpakken.

Schuin neerleggen

Leg je cadeau schuin op het papier, zodat de hoeken bedekt zijn. Zo maak je optimaal gebruik van het papier dat je hebt.

Vouwen en plakken

Begin met de lange kant en vouw deze over het cadeau, plak het vast met plakband. Vouw de hoeken naar binnen zodat ze gelijk zijn met de rand van het cadeau. Doe dit ook voor de andere kant, zorg dat je strakke, nette vouwen maakt.

Folie gebruiken

Heb je echt te weinig papier? Wikkel het cadeau dan in folie om de open plekken te bedekken. Zo krijg je meteen een extra feestelijke uitstraling.

Met deze vier manieren kun je ieder cadeau mooi inpakken. Welke vorm je cadeau ook heeft, met deze tips moet het zeker lukken. Probeer ook eens luxe inpakpapier voor een extra chique uitstraling!